Autorizat de către Ministerul Sănătăţii şi în contract cu CAS Dolj şi CAS AOPSNAJ

PRP „Platelet Rich Plasma”

HOME MED CARE, furnizor autorizat de îngriiri medicale la domiciliu, consecvent politicii sale de implementare a tehnologiei medicale de ultimă generaţie în sfera îngriirilor medicale la domiciliu oferă terapia PRP.PRP-01PRP reprezinta plasma imbogatita cu trombocite. Plasma reprezinta aspectul lichid al sangelui care contine toate elementele celulare cum sunt celulele albe sau rosii, dar si trombocitele. In termeni simpli, trombocitele reprezinta 10% din componentele celulare ale sangelui. In PRP, concentratia de trombocite este de 90%. De aceea, prin definitie PRP inseamna plasma imbogatita cu trombocite.PRP este o fractiune de sange integral care este centrifugat pentru a se obtine un numar crescut de trombocite si o mare varietate de factori de crestere, cum ar fi:

- factorul de crestere derivat plachetar (PDGF)

- factorul de crestere al endoteliului vascular (VEGF)

- factorul de crestere transformator beta (TGF – B)

- factorul de crestere al fibroblastelor (FGF)

- factorul de crestere insulin-like (IGF)

Ce este special la trombocite?  Continutul bogat in granule, care la randul lor contin factori de crestere, eliberati prin activarea trombocitelor, reprezinta cheia initierii procesului de reparare si vindecare a tesuturilor.

Cum se obtine PRP?

In 15 minute, printr-un procedeu simplu de recoltare-centrifugare a sangelui pacientului, se obtine plasma cu o cantitate de trombocite de pana la 9X mai mare fata de valoarea normala in sange.

PRP-02

Ce reprezinta terapia cu PRP?

Plasmafereza reprezinta un tratament non-chirurgical de vindecare, folosita in foarte multe domenii, inclusiv in ortopedie si in medicica sportiva. Practic PRP este injectata in regiunea afectata pentru a stimula si a spori procesul de vindecare. PRP este sângele propriu al pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce mega doze de „ingredientele” necesare procesului de  vindecare care sunt stocate în trombocitele noastre. Infiltratia cu PRP (plasma imbogatita cu trombocite) actioneaza conform sistemului natural de vindecare al organismului. Avantajul este dat de concentratia foarte mare de trombocite, care odata injectate elibereaza factori de crestere, ce initiaza si amplifica procesul de vindecare.

– Se foloseste in ortopedie din 1990.

– Rationamentul folosirii infiltratiilor cu PRP este de a initia si accelera procesul natural de vindecare si regenerare a tesuturilor prin eliberarea factorilor de crestere derivati din trombocite, direct, la nivelul tesutului afectat.

– Interesul la nivel mondial in aceasta tehnologie biologica, a crescut recent brusc. Stiinta de baza si datele preclinice, sustin utilizarea PRP pentru o varietate de leziuni si tulburari legate de sporturi.

– Ingineria biologica este un domeniu cu o evolutie rapida in medicina sportiva si chirurgie ortopedica. Instrumentul biologic ideal ar fi eficient, simplu de utilizat, ieftin, sigur si disponibil imediat la punctul de ingrijire. (PRP) indeplineste multe dintre aceste criterii.

Ce afectiuni pot fi tratate cu PRP?

PRP-03Conform studiilor actuale, leziunile partilor moi si leziunile de cartilaj sunt receptive la tratamentul cu PRP. Aceste afectiuni sunt: tendinitele (epicondilita, tendinita plantara, achileana, rotuliana, etc), tendinoza, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase, rupturi musculare, leziuni de cartilaj (artroza). PRP are indicatie postoperator in: sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinsertii tendinoase (coafa muschilor rotatori, Bankard, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal, etc). Este indicata in toate stadiile de artroza, in special dupa artroscopia necesara tratarii leziunilor degenerative de menisc, sinovitei cronice si leziunilor instabile de cartilaj articular.

Stadializarea pe articulatii a afectiunilor tratabile cu PRP:

UMAR: tendinita/ ruptura coafei ms. rotatori, bursita subacromiala, tendinita ms. biceps brahial, leziune SLAP, artrita, artroza

COT: epicondilita laterala/mediala, tenosinovita, artroza

SOLD: sindromul tractului iliotibial, tendinita ms psoas, tendinita trohanteriana, leziuni de labrum, artrita sacro-iliaca (sacroileita)

GENUNCHI: tendinita rotuliana, sindromul tractului iliotibial la biciclisti, tendinita hamstring, artroza, ruptura LIA, LIP, menisc (postoperator).

GLEZNA: tendinita achileana, peroniera, plantara, tibiala posterioara, artroza

PRP-04

Cum vindeca terapia cu PRP?

Factorii de creştere sunt eliberati din cantitati mari de trombocite activate la locul leziunii. Acest lucru duce la o reactie inflamatorie induse, care initiaza o cascada puternica de reactii necesare procesului de vindecare. Factorii de crestere stimuleaza fluxul de sange, promoveaza formarea matricei, care este „baza” tuturor tesuturilor moi, restaurand  tendoanele şi ligamentele, care au fost anterior compromise, şi „inaspreste” cartilajul pentru a deveni mai ferm şi elastic.

– Riscul de infectie este minim, toate kiturile existente pe piata oferind tehnici de recoltare, centrifugare si injectare care respecta regulile de asepsie.

– Tratamentul cu PRP nu este o metoda de dopaj, lucru certificat de Agentia Mondiala Anti-Doping (WADA – World Anti-Doping Agency – 1999) in 2009.

– In USA, tratamentul a fost acceptat fara controverse in Liga Nationala de Fotbal (NFL), in Asociatia Nationala de Baschet (NBA), si in Liga majora de baseball (MLB).

PRP-05Studiu 42 de reconstructii LIA:       38 de barbati/4 femei

– 64% au efectuat 3 infiltratii in saptamanile 3,4,5 dupa operatie

– 28,7% au efectuat 1 infiltratie in saptamana 3-4

– 7,3% au efectuat 2 infiltratii in saptamanile 3 si 4 dupa operatie

– Am folosit L-PRP la toti pacientii

Rezultate:

– testele de stabilitate efectuate la 3,6,12 saptamani au aratat o crestere a stabilitatii genunchiului – am remarcat o imbunatatire a modului in care se recupereaza pacientii prin scaderea durerii si cresterea mobilitatii genunchiului

– 7 pacienti au necesitat reevaluare RMN postoperator => aspect radiologic mai bun al grefei

Este terapia cu PRP dureroasa?

Pacientii de obicei tolereaza procedura bine desi dupa injectare este de asteptat sa apara durere avand in vedere raspunsul inflamator indus de PRP.

De cate injectari este nevoie?

In general este nevoie de 1-3 proceduri in functie de tipul de afectiune, de gradul de afectare al structurilor si timpul scurs de la aparitia leziunii. In cazul in care sunt necesare mai multe injectari, timpul necesar intre proceduri este de 1-2 saptamani.

Tendinite moderate (durere moderata, semne inflamatorii minime, durata maxim 1-2 luni): 1 injectare.

Tendinite puternice (durere puternica, semne inflamatorii prezente, durara peste 2 luni): 3-5 injectari

Postoperator (ligamentoplastie, sutura menisc, reinsertie coafa rotatorie, instabilitati umar, cot, genunchi, glezna, suturi/ reinsertii tendinoase): 1-2 injectare la 14 de zile postoperator.

Artroza, indiferent de stadiu: 3 injectari. Eficacitatea terapiei scade odata cu avansarea gradului de artroza.

La ce ne asteptam dupa terapia cu PRP?

PRP-06Pentru primele 48 de ore, umflarea şi disconfort sunt tipice în zona injectat. Prin urmare, toti pacientii primesc un tratament pentru a controla durerea dupa PRP si o punga cu gheata este necesara dupa injectare in primele 3-4 zile (3-4 aplicatii a cate 30-45 de minute pe zi). Din ziua a V-a, aceste simptome vor disparea. In acest moment, terapie fizica este initiata pentru a optimiza efectul injectarii cu PRP. La o luna de la tratament, leziunile partilor moi trebuie reevaluate ecografic pentru a cunatifica rata de vindecare. Leziunile de cartilaj tratate prin 3 injectari cu PRP sunt reevaluate prin RMN la 1 an de la tratament.

Procesul de vindecare se realizeaza in trei etape:

Etapa inflamatorie – apare imediat dupa infiltratie si pana la 72 ore dupa. In aceasta perioada pacientul poate suferi o amplificare a durerii, datorita inflamatiei ce se produce la nivel local;

Proliferarea celulara – aceasta a doua etapa din procesul de vindecare este foarte importanta datorita numarului foarte mare de celule noi ce se formeaza in perimetrul tesutului lezat, datorita numarului mare de factori de crestere eliberati;

Remodelarea tesutului – Aceasta ultima etapa de vindecare, este reprezentata de diferentierea celulelor nou-formate, celule ce iau locul celulelor distruse in urma leziunii, formand astfel tesutul nobil.

Terapia cu PRP are efecte secundare?

Cu exceptia durerii moderate si semnelor inflamatorii care apar in primele zile dupa injectare, studiile au demonstrat ca nu exista alte efecte secundare.

Exista criterii de excludere ale tratamentului cu PRP?

– Anemia severa

– Tulburari de coagulare

– Trombocitopenia

Dr. Andrei Ioan Bogdan este supraspecializat in terapiile regenerative cu PRP.  Experienta a fost acumulata prin cursuri efectuate sub indrumarea dr. Dzihan Abazovic, si prin efectuarea a peste 300 de proceduri. Pentru programari va rugam sa sunati la numarul: 0786602299.

Acest articol a fost scris de: Dr. Andrei Ioan Bogdan